четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 131
home Живот и стил

Топ листа на најпопуларни женски имиња во светот

Топ листа на најпопуларни женски имиња во светот

На светско ниво спроведено е истражување за најпопуларните имиња во светот, без разлика на културолошките разлики и обичаи.

Во истражувањето се вклучени земји од Европа, САД, Канада и Австралија. Следува листа на интернационални женски имиња, кои се на врвот на популарноста во сите земји од светот:

Миа – Едноставно и кратко име, кое ги освои родителите ширум светот. Миа е шесто име во САД, второ во Германија, прво во Англија, Австралија, Хрватска, Мексико, Австрија, Норвешка и Словенија.

Софија – Станува збор за име кое на грчки јазик значи мудрост. Ова е име број еден во САД, како и во Шкотска и Северна Ирска. На второ место е во Холандија, а на четврто во Италија и Данска.

Оливиа – Име кое го популаизираше Шекспир за романтичната драмска претстава „Дванаесеттата ноќ“. Ова име се поврзува со маслиновата гранка и претставува симбол на мирот. Ова име во Англија, Велс и во Шкотска се наоѓа на второ место, а број еден е на Хаваите.

Ема – Станува збор за старо германско име, кое значи целосен. Името е број еден во Белгија, Финска, Франција, Германија и Норвешка, додека на второ место е во Канада, а на трето во Ирска.

Изабела – Неговата едноставност го прави популарно во целиот свет, а најпопуларно е во Англија, Канада, Бразил, Нов Зеланд, Данска, Шпанија, Австралија, Шведска и Ирска.

Коронавирус