четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 102
home Живот и стил

Тест од 5 секунди кој открива дали си предизвикувате проблем со грбот и вратот: Направете го ова додека седите и ќе го дознаете одговорот!

Тест од 5 секунди кој открива дали си предизвикувате проблем со грбот и вратот: Направете го ова додека седите и ќе го дознаете одговорот!

Ако често имате болка во грбот или вратот, особено по долго седење на работа или дома, можно е да создадете проблем со неправилно држење на телото.

Со овој едноставен тест од пет секунди ќе откријте дали си предизвикувате болка со неправилно држење на телото.

Седнете на стол и прилагодете се на тоа како нормално би седеле на работа. Потоа, обрнете внимание на следниве работи – дали и колковите, рамената и ушите се во иста линија? За да може телото да биде во правилна положба, овие делови мора да бидат на истата „вертикала“. Ако не се, или ја туркате главата напред, или го оставате долниот дел од грбот да „потоне“ наназад.

И, конечно, ги прекрстивте нозете? Оваа позиција врши притисок врз ‘рбетот, како и на колковите.

Коронавирус