четврток, 28. јули 2022. Вести денес: 181
home Живот и стил

Течноста за чистење на устата е штетна: Ако сте пушач, веднаш фрлете ја во ѓубре

Течноста за чистење на устата е штетна: Ако сте пушач, веднаш фрлете ја во ѓубре

Предупредување кое доаѓа од научниците се однесува на употребата на течностите за чистење на устата.

Имено, од досегашните истражувања направени за течноста која ја користиме за чистење на устата и за освежување на здивот, утврдено е дека содржат голема количина на канцерогени состојки.

Поради тоа, овие течности би требало да се забранат во продажбата. Секојдневната нивна употреба може да доведе до појава на рак на устата, грлото и гркланот.

Проблематичната супстанција (ацеталдехид) во препарати кои содржат алкохол, е поопасно да се користи како средство за гаргара отколку да се пие алкохол. Овие течности содржат и до 26% алкохол, количина која е доволна да го отвори патот на штетните состојки, како што е никотинот, до осетливото ткиво.

Затоа како ризична група, за употреба на овој производ, се особено пушачите.

Коронавирус