вторник, 22. јуни 2021. Вести денес: 24
home Живот и стил

Светски експерти: Само еден вид е одговорен за коронавирусот – човекот

Светски експерти: Само еден вид е одговорен за коронавирусот – човекот

За да се спречи уништувањето на природата или човештвото, ќе има се повеќе и пострашни пандемии, според некои од најдобрите светски научници.

Пандемијата на коронавирус најверојатно ќе биде проследена со уште смртоносни и погубни избувнувања на болести, освен ако нивната примарна причина не е катастрофално уништување на природниот свет треба брзо се преполови, предупредуваат водечките глобалните експерти за биодиверзитет.

„Има само еден вид одговорен за пандемијата на Ковид-19, тоа сме ние“, истакнаа експертите.

„Неодамнешните пандемии се директна последица на човековата активност, особено од нашите глобални финансиски и економски системи, кои имаат корист од економскиот раст по секоја цена. Имаме мал прозорец што може да ги надмине предизвиците на тековната криза со цел да се избегне сеење на семето
на иднината “.

Професорите Јозеф Сетел, Сандра Дијаз и Едуардо Брондизио ја водеа најсеопфатната планетарна здравствена проверка досега преземена од 2019 година од Меѓувладината научна и политичка платформа за биолошката разновидност и услугите на екосистемите (ИПБЕС). Тие заклучија дека човечкото општество е во опасност од забрзување на падот на природните системи за одржување на животот на Земјата.

Во објавената статија, заедно со Др. Питер Дазак, кој ја подготвува следната проценка на ИПБЕС, пишува: „Брзо уништување на шумите, неконтролирано земјоделство, интензивно земјоделство, фосилно производство и развој на инфраструктурата и експлоатација на диви животни создадоа „совршена бура“ за ширење на болеста“.

Тие активности предизвикуваат пандемија да го зголеми контактот и конфликтот на луѓето со животните, од кои потекнуваат 70 отсто од човечките заболувња, истакнаа експертите. Во комбинација со урбанизацијата и експлозивниот раст на глобалното воздушно патување, ова му овозможи на безопасен вирус кај азиските лилјаци да донесе „нераскажано човечко страдање“ и да ги прекине економиите и општествата ширум светот. Ова е човечки придонес за појава на пандемија.

„Сепак, Ковид-19 може да биде само почеток. Идните пандемии веројатно ќе се појавуваат почесто, побрзо ќе се шират, ќе имаат поголемо економско влијание и ќе убиваат повеќе луѓе ако не сме исклучително внимателни во врска со можните ефекти од изборите што ги правиме денес“, велат научниците.

Експертите додаваат дека мултинационалните пакети за обновување на економијата што ги воведуваат владите треба да се користат за зајакнување и спроведување на заштитата на животната средина: „Може да биде политички соодветно да се олабават еколошките стандарди и да се поддржат индустриите како интензивно земјоделство, авиокомпании и енергетски сектори зависни од фосилни горива, но ова, без да се бара итна и фундаментална промена, значително субвенционира појава на идна пандемија.

Глобалното движење „Едно здравје“ треба да се прошири, истакнаа експертите. „Здравјето на луѓето е тесно поврзано со здравјето на животинскиот свет, здравјето на добиток и здравјето на животната средина. Ова е всушност здравјето“, истакна Дазак. Покрај тоа, програмите за надзор и здравствените услуги треба да бидат
соодветно финансирани во првите земји со ризик од пандемијата.

Дазак истакна:

„Ова не е едноставен алтруизам – тоа е витална инвестиција во интерес на сите за да се спречат идните глобални епидемии“. „Програмите за кои зборувам ќе чинат десетици милијарди долари годишно. Но ако се појави пандемија, дури и само една во еден век, тоа ќе чини трилиони, па сепак ќе имате најверојатно добар поврат на инвестиција“, изјави Дазак.

„Нормалниот бизнис нема да работи. Нормалниот бизнис, како што обично се случува во време на пандемија, чекаат да се појави и се надеваат на вакцина. Ова не е добра стратегија. Ние мора да се справиме со основните причини“.

Во март, шефот за животна средина на ОН, Ингер Андерсен, изјави за „Гардијан“ дека „природата ни праќа порака“ со пандемијата на коронавирус и тековната климатска криза. Таа изјави дека ние не се грижиме за планетата, што значи да не се грижиме за нас самите.

Минатата недела, генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, изјави дека владите треба да ја искористат можноста да „градат подобро“ по пандемијата со создавање поотпорни и еластични заедници.

Професорот Томас Лавџој, од Фондацијата на Обединетите нации и универзитетот Џорџ Мејсон во САД, кој го измисли терминот „биодиверзитет“ во 1980 година, во саботата изјави: „Пандемијата не е природна одмазда, ние го сторивме тоа сами“.

„Ова е последица на нашата постојана и прекумерна инвазија на природата и огромната нелегална трговија со животинскиот свет, а особено на пазарот за диви животни, влажните пазари во Јужна Азија“, истакна Лавџој.

Претходно во април, една студија откри дека човечкото влијание врз дивината е виновно за ширењето на вируси. Во нова статија, експертите за биолошка разновидност истакнаа: „Можеме да излеземе од оваа криза посилни и поотпорни со избирање на активности што ја штитат природата за да може природата да
помогне да не заштити“.

ЕУРО 2020

Македонија