сабота, 28. ноември 2020. Вести денес: 84
home Живот и стил

Симптоми на воспалено слепо црево- Тешко се препознаваат а може да чинат живот

Симптоми на воспалено слепо црево- Тешко се препознаваат а може да чинат живот

Слепото црево е нешто кое може да создаде големи здравствени проблеми, а во некои екстремни ситуации, ако знаците и симптомите не се следат навреме, може да перфорира односно да пукне и да настане излевање, по што е можна и сепса.

Може да се јави кај секој човек независно од полот и возраста, но,сепак, почесто се јавува кај млади луѓе, деца и адолесценти, а многу поретко кај постари лица или деца до две години.

Првите симптоми се како обична стомачна болка. Тоа се болки во долниот дел на стомакот, гадење, повраќање, губење апетит, како и чувство на отеченост, надуеност и болка при допир. Поради тоа многу често првите знаци се игнорирани.

Ако имате симптоми веднаш треба да се јавите на лекар. Во спротива може да дојде до поголеми компликации, дијареа, мачнина, губење свест, огромна болка.

Доколку се потврди дијагнозата на воспаление на слепото црево, единствен начин на лекување е хируршкиот.

Коронавирус