понеделник, 24. јануари 2022. Вести денес: 97
home Живот и стил

Што се случува со кожата ако не спиеме доволно? Хроничното неспиење може да има долгорочни последици

Што се случува со кожата ако не спиеме доволно? Хроничното неспиење може да има долгорочни последици

Лесно е да се влезе во шемата на сè помалку спиење. Иако можеби не изгледа како голема работа, спиењето помалку од седум часа може да биде штетно за вашето ментално и физичко здравје. Постои уште еден повидлив несакан ефект од малку сон: предвремено стареење на кожата.

Дерматологот Жанел Астарита зборува за тоа зошто спиењето е толку важно за одржување на здрава кожа.

– За време на спиењето, телото одмара и се регенерира со елиминирање и замена на мртвите клетки, вклучувајќи ги и кожата и крвните клетки. Повеќе сон исто така го намалува нивото на хормонот на стрес кортизол, кој предизвикува оштетување на кожата и другите системи во телото од слободните радикали.

Доволното спиење има десетици придобивки против стареењето за кожата, вклучително и природното производство на колаген предизвикано од спиење, што спречува опуштена кожа и брчки. Така, со текот на времето, постојаната несоница може да предизвика побрзо осиромашување на еластичноста на кожата.

Што се случува со кожата ако не спиеме доволно?

Не само што нашето тело ќе се чувствува уморно ако спиеме помалку часови, туку и ќе го нарушите општиот циклус на спиење и овие ефекти ќе се покажат на нашето лице. Помалку сон влијае на pH нивото на кожата, што го намалува нивото на влажност и го исцрпува природниот сјај, пишува Real Simple.

Astarita забележува дека недостатокот на сон значи и дека телото нема доволно време да ги регенерира клетките оштетени од изложување на сонце или дамки, што значи дека е поголема веројатноста да забележите мали линии и промена на бојата наутро.

Коронавирус