петок, 5. јуни 2020. Вести денес: 10
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Живот и стил

Шест зборови кои го распарчуваат срцето: Ова е најкратката приказна во светот

Шест зборови кои го распарчуваат срцето: Ова е најкратката приказна во светот

Легендарниот Ернест Хемингвеј бил многу млад кога во текот на разговорот со колегите писатели, многу повозрасни од него, одлучил да се пофали по секоја цена.

Тогаш на неговите соговорници им рекол дека е во состојба да напише комплетна приказна во само шест збора.

Никој не му поверувал, сите го сфатиле тоа како обид и желба на младиот писател да се истакне меѓу колегите. Меѓутоа, за да го исмеат младиот Хемингвеј, одлучиле да си поиграат со него, па се обложиле дека тоа е невозможно, а секој од нив вложил по десет долари како поткрепа за нивната убеденост.

Ернест зел салвета од масата и на неа напишал шест збора. Шест збора кои го распарчуваат срцето.

Не сакал да прочита на глас, туку му рекол на колегата до него да го направи тоа наместо него. Никој не го прочитал на глас, туку само меѓусебно си ја „додавале“ салфетката. По неколку минути му се извиниле на младиот колега, па едногласно изјавиле дека шест збора се повеќе од доволно за да се напише приказна. И тоа, добра приказна.

Јасно е дека една приказна може да содржи многу повеќе зборови, но можно е да се направи чудо и само со шест збора, и тоа беше поентата на облогот.

Еве ја приказната од шесте збора на Хемингвеј:

„На продажба. Чевличиња за бебе. Неносени“.

 

 

Коронавирус