петок, 13. мај 2022. Вести денес: 178
home Живот и стил

Се празнуваат Св. рамноапостолна Нина Грузиска и св. Сава

Се празнуваат Св. рамноапостолна Нина Грузиска и св. Сава

Света Нина потекнува од благородничко кападокиско семејство. Од мала била воспитана во Христовиот дух. Подоцна отишла во Грузија, го покрстила грузиското царско семејство и до крајот на животот (335 г.) ја обиколила цела Грузија, проповедајќи го Христос.

Света Нина е просветителка на Грузија. Има слично значење како свети Кирил и Методиј словенските народи.

Денес се слави и свети Сава, првиот српски архиепископ. Бил син на великиот жупан Стефан Немања.

Ги презрел богатството, почестите и царското достоинство и се замонашил на Света Гора. Неговиот пример подоцна го следи и татко му, кој во монаштвото ќе го добие името Симеон. Свети Сава се упокоил во 1236 година.

Коронавирус