среда, 19. јануари 2022. Вести денес: 58
home Живот и стил

Се празнува Св. Алимпиј Столпник: Поминал 53 години во пост и молитва, починал на 100 години

Се празнува Св. Алимпиј Столпник: Поминал 53 години во пост и молитва, починал на 100 години

Овој чудесен Алимпиј се роди во Хадријанополис, во Пафлагонија. Првин беше ѓакон во катедралната црква на градот, а подоцна се повлече и се настани на некои елински гробишта, што се наоѓаа надвор од градот.

Таму изгради црква, а до црквата висок столб, па се искачи на стобот и таму помина 53 години во пост и молитва.

Овој чудесен столпник му стана така светилник на светот. Подоцна, од двете страни на столбот се формираа два манастира, еден женски и еден машки, со кои управуваше свети Алимпиј.

Се упокои, или поточно речено, премина во вечниот живот во 640 година, на 100-годишна возраст.

Коронавирус