петок, 30. септември 2022. Вести денес: 115
home Живот и стил

Се празнува Преподобен Георгиј Мелитински

Се празнува Преподобен Георгиј Мелитински

Преподобниот Григориј беше уште едно од светилата што застанаа во одбрана на почитувањето на иконите за време на царувањето на Лав Ерменецот.

Тој ја поднесе истата судбина како и останатите негови едномисленици, односно заради отвореното противење на еретичката волја на императорот беше отстранет од својата епископска катедра во градот Мелетина и протеран на Херсонез, каде и го заврши својот земен живот. Тоа се случи во 816 години.

Коронавирус