среда, 23. јуни 2021. Вести денес: 140
home Живот и стил

Разводот не е мала работа, а еве какви последици остава на психата на децата

Разводот не е мала работа, а еве какви последици остава на психата на децата

Разводот од родителите, за децата, без оглед на нивната возраст, е голем шок и остава многу последици.

Љубовта, поддршката и посветеноста на двајцата родители се единствените начини да се избегнат тешки последици за детето.

Сепак, најголемата грижа е како нивните деца ќе го поднесат разводот и како ќе се справат со него.

Какви последици може да има разводот врз децата?
Никој не го знае точниот одговор на тоа, бидејќи сè е индивидуално и секое дете е личност за себе. Иако разводот е стресен за сите деца, некои деца се опоравуваат побрзо од другите. Добрата вест е дека родителите можат да преземат чекори за да ги намалат ефектите од разводот врз нивните деца.
Ако родителите воспостават добра и искрена врска со своите деца, тие можат да им помогнат да се прилагодат на промените што се случиле како резултат на разделбата на родителите и распадот на семејството.

Зошто е најтешка првата година по разводот?
Многу студии покажаа дека децата страдаат најмногу во текот на првата или втората година по разводот. Децата веројатно ќе доживеат непријатност, гнев, вознемиреност, недоверба и несигурност во тие моменти. Сепак, се чини дека многу деца се враќаат на претходното однесување.

Тие почнуваат да се навикнуваат на промените во нивната секојдневна рутина и полесно се прилагодуваат на проблемите што ги носи животот. Сепак, има мал број на деца на кои разводот остава траен белег и никогаш не се враќаат во претходната состојба. Овој мал процент на деца може да има трајни, можеби дури и доживотни проблеми по разводот на нивните родители.

Кои се емоционалните последици од разводот кај децата?
Малите деца често не разбираат зошто се растргнати меѓу два дома, зошто нивните родители живеат одделно и слично. Кога децата доживуваат вакви неуспеси од мирно пристаниште, се случува да бидат вознемирени од проблемите дали нивните родители сè уште се сакаат и дали нивните родители ќе престанат да ги сакаат и нив. Децата на училишна возраст понекогаш мислат дека разводот е нивна вина, како и дека направиле нешто погрешно, па се случи.
Тинејџерите се навистина погодени од такви ситуации и можат да почувствуваат лутина и огорченост кон своите родители, што може да трае со денови. Исто така, се случува да обвинат еден родител за разводот или да го обвинат едниот или двајцата родители за распадот на семејството.
Секоја ситуација е уникатна и секое семејство носи посебна приказна со себе. Сепак, постојат и екстремни ситуации во кои детето може да почувствува олеснување кога ќе се појави развод, бидејќи разводот претставува намалување на стресот и непријатноста што ги доживеале.

Дали стресот кај дете е поврзан со развод?
Разводот обично значи дека децата ќе изгубат контакт со еден родител – обично таткото. Намалениот контакт влијае на односот родител-дете, а според истражувачкиот труд објавен во 2014 година, истражувачите откриле дека многу деца по разводот се чувствуваат помалку блиски со своите татковци. Откако ќе бидат одделени од едниот родител, децата чувствуваат стрес и страв, а постои несигурност што може да остане дури и кога детето ќе зачекори во зрелоста.
Разводот влијае и на односот помеѓу детето и родителот со кого живее и кој се грижи за него – најчесто мајката. Овие родители често се жалат на стресот предизвикан од самохраното родителство и ситуацијата во која се сами со едно или повеќе деца. Студија објавена во 2013 година посочува дека мајките често имаат помала поддршка по разводот и општеството не обрнува внимание на нив.
За некои деца, разделбата на родителите не е најтешкиот дел. Промена на училиште, преселување во нов дом и живеење со самохран родител кој се чувствува малку изгубено, несигурно и исплашено се само некои од дополнителните стресови што го отежнуваат разводот.

Кои се емоционалните проблеми што се јавуваат кај децата?
Разводот може да го зголеми ризикот од проблеми со менталното здравје кај деца и адолесценти. Без оглед на возраста, полот и културата, децата на разведени родители можат да имаат поголеми здравствени проблеми. Разводот може да предизвика нарушувања во прилагодувањето кај децата, што може да се реши во рок од неколку месеци. Студиите исто така откриле дека депресијата и вознемиреноста се поголеми кај децата чии родители се разведени или не живеат заедно.

Дали децата стануваат проблематични?
Децата од разведени семејства може да имаат повеќе проблеми, како што се нарушувања во однесувањето, деликвенција и импулсивни реакции, отколку децата што живеат со двајцата родители. Покрај проблематичното однесување, децата можат да влезат во повеќе конфликти со врсниците по разводот.
Се разбира, многу е важно да се знае дека не сите деца стануваат проблематични, туку само оние чиј развод остави длабока трага и кои беа изоставени од родителскиот надзор.

ЕУРО 2020

Македонија