сабота, 3. јуни 2023. Вести денес: 54
home Живот и стил

Пронајдена „порака од задгробниот живот“

Пронајдена „порака од задгробниот живот“

Египетското Министерство за антиквитети соопшти дека во близина на градот Миња по долината на Нил, јужно од Каиро, е откриена древна некропола.

Научниците соопштија дека се пронајдени околу илјада статуи и 40 саркофази кои потекнуваат од 664. и 332. година пред новата ера и дека истражувањата ќе траат уште пет години.

Мостафа Вазир, главен археолог на истражувањето, вели дека голем број артефакти се посветени на египетскиот бог Теут.

Пронајдени се и четири садови со ликовите на четворицата синови на египетскиот бог Хорус.

– Тие се уште ги содржат мумифицираните внатрешни органи на покојникот. Украсени се со хиероглифи кои ги откриваат имињата на нивните сопственици, истакна Вазир.

Интересно е што токму на Нова година е пронајден и ѓердан на кој со хиероглифи е напишано „Среќна Нова година“.

– Оваа порака е испратена од задгробниот живот, додаде Вазир.

Меѓу најновите откритија е и гробница на претставник на древната кралска палата, погребан пред повеќе од 4.000 години.