петок, 28. јануари 2022. Вести денес: 119
home Живот и стил

Пронајден најголемиот цвет на светот (ФОТО)

Пронајден најголемиот цвет на светот (ФОТО)

Центарот за природни ресурси и заштита во Западна Суматра соопшти дека нивни научници го пронашле можеби и најголемиот цвет од билката „рафлесија арнолди“, што би било светски рекорд. Обемот на цветот е 107 сантиметри.

Билката често се нарекува и „цвет лешинар”, поради своите паразитски својства и одбојниот мирис. Овој вид којшто вирее на индонезиските острови Суматра и Борнео е позната по тоа што ги има едни од најголемите цветови на светот.

На истото место 2017 година е пронајдена досегашната најголема „рафлесија арнолди“.

Оваа билка е паразит без корења и листови и може да преживее само со помош на билката тетрастигма. Одбојниот мирис кој цветот го испушта ги привлекува инсектите што го опрашуваат.

„Рафлесија арнолди“ цвета само еднаш годишно, меѓу август и октомври, но нејзиниот живот е со кус век – само две седмици по процветувањето, таа овенува.

Коронавирус