среда, 7. декември 2022. Вести денес: 5
home Живот и стил

Проблеми со кожата на лицето поради маските и како да ги решите!

Проблеми со кожата на лицето поради маските и како да ги решите!

Носењето маски моментално е најзагарентираната заштита од коронавирусот но го отежнува дишењето поради жештината од летото.

Хируршките маски можеме да издржиме да ги носиме само три часа и кога ќе почнеме да се потиме поради топлиот воздух треба да се замени маската, бидејќи го губи ефектот. Покрај тоа, ќе предизвика и проблеми со кожата.

Поради тоа треба да се носат епидемиолошки маски кои изгледаат како хируршките, но можат да се носат и подолго бидејќи ја впиваат потта, но сепак се непријатни за носење за време на летните денови.

Исто така доколку се шминкате, не можете да носите никаква маска, бидеќи на неа ќе ја пренесете цела шминка а со тоа ја зголемувате шансата за размножување на вирусот.

Се препорачува да не се користи омекнувач за време на перењето бидејќи може да предизвика и алергија. Потребно е добро да се исперат за да не останат никакви трагови на детергентот кој исто така предизвикува реакции на кожата.

Qatar 2022