понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 185
home Живот и стил

Правите грешка при перење на вашата облека, променете ја оваа навика

Правите грешка при перење на вашата облека, променете ја оваа навика

Непишаното правило кое со генерации се пренесува вели дека шарените и црните алишта треба да се перат на 40 степени, а белите и многу валканите на 60. Сепак, изгледа дека ова правило е застарено и повеќе не важи.

Според низа спроведени студии, перењето алишта на 60 степени е сосема непотребно.

Како прва причина се наведува безпотребното трошење на електрична енергија, а покрај тоа дури и најтврдокорните дамки може без проблем да се исперат на 40 степени.

Особено доколку користите модерни машини за перења алишта, како и течни детергенти кои ги отстрануваат нечистотиите.

Коронавирус