недела, 5. февруари 2023. Вести денес: 0
home Живот и стил

Постарите луѓе полесно го поднесуваат мамурлакот

Постарите луѓе полесно го поднесуваат мамурлакот

Долго време се сметаше дека мамурлакот е потешко да се поднесе со возраста, како и прекумерната потрошувачка на алкохол. Сепак, науката има поинакво мислење за ова.

Резултатите од новата студија покажуваат дека „сериозноста на мамурлакот се намалува со возраста“.

Проучувајќи ги информациите собрани од 761 лице на возраст од 18 до 94 години, истражувачите заклучиле дека кога учесниците испиле иста количина алкохол, постарите лица имале помалку проблеми следниот ден.

Истражувањето наречено „Мамурлак на алкохол низ целиот животен век: Влијание на сексот и возраста“ тврди дека еден од најголемите фактори кои придонесуваат за полошо мамурлак кај помладите луѓе е тоа што младите пијат повеќе алкохол за пократок временски период. Исто така, младите пијат почесто.

Се разбира, нивото на мамурлак во крајна линија зависи исклучиво од тоа колку алкохол сте испиле претходната вечер. Па, ако навистина претерате со количината на алкохолни пијалоци, без оглед на тоа колку години имате, веројатно ќе мора да се соочите со многу непријатен мамурлак, пренесува Мирор.