вторник, 3. октомври 2023. Вести денес: 122
home Живот и стил

Помалку сон, поголем ризик да се разболите

Помалку сон, поголем ризик да се разболите

Истражувања покажале дека луѓето кои не спијат доволно имаат поголеми шанси да се разболат од грип и разни вируси бидејќи имунитетот опаѓа и тие стануваат почувствителни.

Докторката Ребека Робинс објаснува што се случува со мозокот кога му даваме само шест часа или помалку сон и колку голема разлика може да направи само еден час повеќе сон.

-Ако една ноќ спиете осум часа, а веќе следниот ден шест и така го менувае ритамот, вие праќате порака до мозокот дека се прилагодувате на друга временска зона. Секое следно заминување во кревет е предизвик за него и го збунувате. Токсините кои мозокот ги испушта можат да доведат до сериозни компликации и проблеми како на пример деменцијата, вели Робинс.

Истражувањата покажале и дека лицата кои не спијат доволно имаат поголеми шанси да се разболат од грип и разни вируси. Да се има точен распоред за спиење и будење е клучно во одржување на здравјето.

-Многумина мислат дека само децата треба да имаат добар ритам на спиење, но тоа е неопходно и за возрасните, додава докторката.

Предлага да не се користи мобилен телефон пред спиење, туку да се одвои некоја минута за медитација.