среда, 24. февруари 2021. Вести денес: 143
home Живот и стил

Полесно се пренесува и има повеќе симптоми: Која е разликата меѓу коронавирусот и новиот вид?

Полесно се пренесува и има повеќе симптоми: Која е разликата меѓу коронавирусот и новиот вид?

Нов вид на коронавирус неодамна беше откриен во Велика Британија, а потоа и во другите делови на светот. Ниту една претходна студија или извештај не покажала промена на симптомите на ковид-19, без разлика дали инфекцијата била предизвикана од претходен вид или нов вид.

Сепак, новиот вид е заразен. Иако со појавата на вакцината дојде надежта дека животот наскоро може да се нормализира како пред пандемијата, појавата на нови варијанти на вирусот предизвика загриженост.

Новата варијанта на коронавирусот, која за прв пат беше пријавена во Велика Британија, е, наводно, за 50-70 проценти позаразна од онаа што моментално циркулира. Мутациите во новиот коронавирус ги загрижија експертите уште од почетокот на епидемијата.

-Новиот вид веќе предизвика илјадници инфекции во Велика Британија и брзо се прошири во други земји низ светот. Нова варијанта на корона ирусот што за прв пат беше откриена во Велика Британија е присутна во 50 земји и територии, а нов јужноафрикански вид во 20 од нив, објави Светската здравствена организација (СЗО) минатата недела.

Бидејќи истражувачите испитуваат дали и како постоечките вакцини ќе работат против нов вид, важно е да се разбере дали инфекцијата со нов вид на коронавирус, исто така, предизвикува различни симптоми од оние претходно предизвикани од ковид-19.

Симптоми на нов вид

Вестите „Тајмс сега“ наведуваат дека новиот вид предизвикува вообичаени симптоми како што се треска, сува кашлица и отежнато дишење. Но, досега се покажа дека новата варијанта на ковид предизвикува уште некои симптоми како што се: дијареја, болка во мускулите, ментална конфузија, губење на апетит, замор и главоболка

Сите овие симптоми биле поврзани со ковид-19 во минатото, но претходните извештаи сугерираат дека новиот вид најверојатно ќе биде заразен од претходниот. Покрај тоа, според претходните извештаи, децата имаат зголемен ризик од заразување со нов вид на коронавирус, исто како и возрасните.

Коронавирус