четврток, 21. октомври 2021. Вести денес: 0
home Живот и стил

Погледнете веднаш во стапалата: Овој знак на глуждот укажува на висок притисок

Погледнете веднаш во стапалата: Овој знак на глуждот укажува на висок притисок

Високиот крвен притисок не дава никакви симптоми подолго време. Оваа опасна состојба се јавува кога силата со која крвта ги притиска крвните садови е константно премногу силна.

Ваквиот зголемен континуиран притисок врз срцето и системот на крвните садови ја отежнува нивната работа и со текот на времето се оштетува деликатното ткиво во внатрешноста на артериите.

Резултатот е различно оштетување на виталните органи што може да биде фатално.

Во исто време, однадвор, може да се забележат многу малку промени на телото и тие остануваат незабележани долго време.

Сепак, треба да се сфати сериозно еден симптом – оток на глуждовите на нозете! Ако забележите отечени глуждови, тоа може да биде знак дека срцето пумпа сè повеќе крв низ системот, така што течноста се акумулира во зглобовите.

Отечените зглобови исто така можат да бидат несакан ефект на лекови за висок крвен притисок, особено ако се блокатори на калциумови канали. Во тој случај, дозата треба да се намали, а може да помогнат и диуретиците, намалувањето на солта во храната, како и практикувањето седење со подигнати нозе, со цел да се стимулира циркулацијата на крвта.

Локални избори 2021