недела, 28. мај 2023. Вести денес: 72
home Живот и стил

Поглед кон една фотографија помага да се ослободите од стресот: Психологот тврди дека методот работи брзо

Поглед кон една фотографија помага да се ослободите од стресот: Психологот тврди дека методот работи брзо

Секој е запознаен со чувството на стрес, особено за време на пандемија, кога сме лишени од активности што не релаксираат.

Иако скоро сите имаат проблеми на работа или дома, не треба да се дозволи стресот да влијае на нашето здравје.

За жал, нервозата стана речиси природен дел од секојдневниот живот, но стресот не е само ментален товар, туку и штетен фактор за физичкото здравје.

Истражувачите покажаа дека стресот го ослабува имунитетот, може негативно да влијае на интимниот живот и да предизвика проблеми со гастроинтестиналниот тракт.

Психологот д-р Сузан Гелб препорачува исклучително едноставен метод на релаксација кој нема да ви одземе многу енергија или време.

Погледнете ја фотографијата:

– Замислете дека сте во балон. Летајте мирно и полека во воздухот. Замислете како стресот и притисокот го напуштаат вашето тело. Колку повеќе лета балонот, толку повеќе го оставате чувството на напнатост. Не обрнувате внимание на мислите што ви поминуваат низ главата. Вие сте совршено присутни во моментот. Се опуштате и сте целосно смирени – пишува д-р Гелб.