петок, 21. јануари 2022. Вести денес: 11
home Живот и стил

Почна зимското сметање на времето- поместете ги стрелките на часовниците

Почна зимското сметање на времето- поместете ги стрелките на часовниците

Во три часот ноќеска почна зимското сметање на времето. Стрелките на часовникот се вратија за еден час наназад.

Зимското сметање на времето ќе трае до последниот викенд во март следната година, кога треба да почне летното сметање на времето.

Од 2021 година ќе стапи во сила предлогот за укинување на задолжителното поместување на часовникот за еден час во земјите од Европската Унија. Предлогот беше усвоен од страна на Европскиот парламент, но сепак секоја членка на Унијата ќе има можност да избере дали ќе остане на летно или на зимско сметање на времето.

Коронавирус