понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 178
home Живот и стил

Петнаесет уникатни имиња за момчиња и девојчиња

Петнаесет уникатни имиња за момчиња и девојчиња

Наместо традиционалните и вообичаени, некои родители се решаваат за посебни имиња.

За девојчиња:

1.Алегра. Доаѓа од шпанскиот збор „алегре“ што значи среќен и весел.

2. Естер. Во стариот персиски јазик ова име значи „ѕвезда“.

3. Артемија. Верзија на името Артемида која во митологијата е познаа како сестра на Аполон, заштитничка на девојките.

4. Кора. Во грчката митологија Кора е една од ќерките на богот Зевс.

5. Розалија. Популарно име во Италија, Шпанија и Португалија кое доаѓа од зборовите „роса“ што значи „роза“.

6. Ливија. Верзија на популарното англосаксонско име Оливија.

7. Геа. Од грчкиот збор „геа“ кое значи „земја“.

8. Тила. Името има германско потекло и е варијација на популарното име Матилда.

9. Ариа. Или „лавица“ на арамејски и хебрејски.

10. Амелија. Верзија на германското име Амала.

За момчиња:

1. Тибор. Во старите словенски јазици ова име значи „свето место“.

2. Виго. Популарно скандинавско име.

3. Оскар. Името е со ирско потекло, настанало со спојување на гаелските зборови „ос“ и „кар“ во значење „драги пријатели“.

4. Идрис. Велшко име, со значење „страствен господар“.

5. Јона. Еврејско име кое се спомнува во Библијата. Јона бил пророк кој преживеал три дена во утробата на китот.

Коронавирус