понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 168
home Живот и стил

Овој пијалак e непријател на забите – поздрав е од кафето, но прави уште поголема штета

Овој пијалак e непријател на забите – поздрав е од кафето, но прави уште поголема штета

Одамна е познато дека кафето е голем непријател на белите заби, но стоматолозите сега велат дека чајот има уште поголемо влијание врз бојата на глеѓта на забите.

Ова важи за сите чаеви, не само за темните.

„Глеѓта на забите е порозна и може да апсорбира танин од чајот, правејќи ги забите потемни, сивкави или кафеави“, вели стоматологот д-р Џордан Кирк.

Чајот содржи неколку соединенија што можат да предизвикаат таа грда промена на бојата на забите, менувајќи ја нивната боја за неколку нијанси, а колку ќе се промени бојата на глеѓта, влијае и тоа колку е силен чајот што го сакате.

Зелениот чај најмногу ги обојува забите, бидејќи содржи најмногу танини, велат стоматолозите.

Танините исто така имаат добри страни, тие се антиоксиданти, па секако го намалуваат ризикот од карцином и кардиоваскуларни болести.

Но, ако чајот е „ваш пијалак“, многу е важно да ги миете забите барем двапати на ден, посветувајќи и по триесет секунди на секоја половина од секоја вилица.

Ова е наједноставниот начин да спречите забите да добијат грда боја без да мора да ги менувате навиките и да го исфрлате омилениот чај од употреба.

Коронавирус