четврток, 8. јуни 2023. Вести денес: 18
home Живот и стил

Овие работи свесно ги правите, а не знаете колку штета си нанесувате на себе

Овие работи свесно ги правите, а не знаете колку штета си нанесувате на себе

Бубрезите се незаменлив пар органи без кој организмот не може да функционира. Оштетувањето на бубрезите често станува неосетно, а кога симптомите ќе почнат да се појавуваат, може да е доцна за враќање назад.

Со некои секојдневни навики штетиме на бубрезите без тоа да го сфаќаме. Важно е да се задржат овие органи здрави, бидејќи нивната дисфункција може да доведе до бројни сериозни проблеми, меѓу кои инфаркт или мозочен удар.

Поголем дел од преработената и пакувана храна содржат премногу надуени количества натриум, од кој телото нема потреба. Преработката му ги отежнува бубрезите. За да се филтрира натриумот во организмот се ослободува и големо количество калциум, кој сепак се одложува во бубрезите. Ова предизвикува формирање на камења.

Неконтролиран крвен притисок

Крвниот притисок може да влијае не само на работата на срцето и крвните садови, но и бубрезите. Во бубрезите се концентрирани бројни важни крвни садови. Висок притисок во нив води до неповратни оштетувања на бубрезите.

Пушењето

Пушењето им штети на белите дробови, но и на бубрезите. Студија од 2012 година утврди дека откажувањето на цигарите го намалува ризикот од карцином на бубрезите со до 40 и повеќе проценти. Пушењето ги оштетува и крвните садови, што индиректно би можело да предизвика болести на бубрезите.

Дехидрација

Жедни сте, но не пиете вода? Голема грешка, која ги оштетува бубрезите и функционалното ткиво. Одржување на избалансирано и хидрирано тело ја олеснува работата на бубрезите и прикажувањето на токсините од нив и организмот.

Често пиење на лекови против болки

Неконтролираното пиење на лекови, иако се издаваат без рецепт, е штетно за бубрезите. Ако прагот на толеранција за болка е низок и посегнувате кон пенкилер често, тоа може да го оштети бубрезите. Тие ќе се крајно отежнати во обработката на овие хемикалии.

Бидете особено внимателни со нестероидните антиинфламаторни лекови. Тие се агресивни не само кон бубрезите, но и кон црниот дроб, желудникот, цревата.

Земање на додатоци во исхраната

Ако мислите дека прехранбените адитиви за безопасни, грешите. Тие, како и сè друго, апсорбирани во устата, се филтрираат од бубрезите. Ова може да предизвика секакви проблеми, најмногу поради материи кои ви доаѓаат вишок и од кои немате потреба, а ги земате без да си давате сметка за тоа.

Прекумерна тежина

Дебелината ве става во ризик од дијабетес тип 2, кој за возврат ја зголемува опасноста од појава на бубрежни заболувања како последица.