понеделник, 21. јуни 2021. Вести денес: 142
home Живот и стил

Овие мудрости имаат моќ да ви го променат животот – запомнете ги!

Овие мудрости имаат моќ да ви го променат животот – запомнете ги!
Man jumping over impossible or possible over cliff on sunset background,Business concept idea

Тибетската мудрост се заснова на тоа да бараме среќа во нас самите за да ја споделиме со другите.

Целта е на крај да имаме посреќен и поисполнет живот.

Прочитајте неколку од нив:

1. Зборувај полека, размислувај брзо.

2. Не судете за човекот според неговото семејство или потекло.

3. Кога кажуваш „Те сакам“, кажи ги тие зборови со сето свое срце, никогаш не од навика.

4. Кога велите „Жал ми е“, погледнете ја другата страна во очи. Извинувањето мора да биде искрено.

5. Никогаш не ги исмевајте соништата на другите луѓе или не ги спречувајте другите да ги следат.

6. Дајте им на луѓето повеќе отколку што очекуваат од вас и направете го тоа со радост.

7. Не верувајте во сè што слушате, не трошете сè што имате; спијте како да нема утре.

8. Најголемата љубов и најголемите достигнувања вклучуваат голем ризик.

9. Кога ќе изгубите нешто, обидете се да научите лекција.

10. Почитувајте се, почитувајте ги другите луѓе и научете да преземете одговорност за вашите постапки.

11. Не дозволувајте мала расправија да уништи големо пријателство.

12. Ако сте погрешиле – не обидувајте се да го сокриете тоа. Напротив, слободно признајте и обидете се да поправите што може да се поправи.

13. Поминете барем неколку минути самите со себе секој ден за да анализирате што е веќе направено.

14. Мора да бидете отворени за промена, но не и по цена да се откажете од своите вредности.

15. Понекогаш тишината е најдобриот одговор.

16. Читајте повеќе книги!

17. Верувајте им на луѓето, но секогаш чувајте ја влезната врата заклучена.

18. Прочитајте ги луѓето „меѓу редови“.

19. Споделете сè со вашите деца, особено знаењето. Тоа е единствениот начин да се постигне бесмртност.

20. Чувај ја Земјата! Таа ни дава сè што ни треба!

21. Никогаш не прекинувајте ги другите луѓе кога ве фалат.

22. Не мешајте се во туѓите работи и не давајте совети кога за тоа не ве прашуваат.

ЕУРО 2020

Македонија