петок, 5. јуни 2020. Вести денес: 10
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Живот и стил

Оваа лоша навика драстично го зголемува ризикот да заболите од КОВИД-19

Оваа лоша навика драстично го зголемува ризикот да заболите од КОВИД-19

Грицкањето нокти е честа навика кај децата, но и кај возрасните. Оваа навика која што често ја правиме може да има лоши последици во текот на пандемијата на коронавирусот.

Светските експерти, но и проф. д-р Горан Белојевиќ, специјалист по хигиена изјавил дека оваа навика е еден од најлесните начини за добивање на коронавирусот.

Баш поради тоа, познатиот специјалист во областа на алергијата и заразните болести во Лондон, советува дека луѓето мора да се одвикнат од грицкањето нокти затоа што доколку не го направат тоа, ризикот од добивање коронавирус е многу поголем од вообичаено.

Овој ризик е уште поголем доколку редовно не ги миете вашите раце па кога со такви раце ќе го допрете вашето лице, а особено устата – тоа е рецепт за директно пренесување на врусот.

-Многу е важно да се одвикнете од грицкањето нокти. За жал, многумина тоа го прават несвесно и не се свесни за последиците кои што може да ги добијат. Доколку ја имате оваа навика тогаш може да ви помогне носењето ракавици. Во одвикнувањето може да ви помогне и џвакање гума за џвакање, појаснува докторот.

Коронавирус