четврток, 24. јуни 2021. Вести денес: 86
home Живот и стил

Ова се шест грешки кои луѓето најчесто ги прават кога ставаат садови во машина за миење садови

Ова се шест грешки кои луѓето најчесто ги прават кога ставаат садови во машина за миење садови

Експерт од австралиското здружение на потрошувачи „Избор“, Ешли Иредејл откри каде луѓето најчесто прават грешки кога ставаат садови во машината за перење. Според „Дејли меил“, станува збор за грешки кои може да изгледаат безопасни, но влијаат на перформансите на уредот и може да доведат до технички проблеми на долг рок.

Исплакнете ги чиниите пред да ги ставите во машината за перење
Пред да ги стават садовите во машина за миење садови, многумина го исплакнуваат за да ги отстранат остатоците од храната, но Ешли вели дека тоа не е потребно.
– Машината за перење може да помисли дека вашите чинии се почисти отколку што се. Во првиот циклус, машините за перење користат сензор кој детектира нечистотија. Кога ќе се мијат плочите, тие нема да ја препознаат и ќе трошат помалку енергија кога работат, и резултатот нема да бидат чисти чинии, рече таа.

Држете ја вратата на машината за перење затворена кога не ја користите
Овој потег може да предизвика раст на мувла и бактерии, а многумина не се свесни за тоа. Исто така може да ги уништи внатрешните заптивки затоа што гумата не може да се исуши правилно по употребата. Затоа е најдобро да ја отворите вратата широко отворена веднаш штом ја испразните машината за перење алишта и и дадете можност да се исуши.

Погрешно го подредувате приборот за јадење
Дали приборот за јадење во машината за перење треба да се натрупа надоле или нагоре, е прашање што е контроверзно со години.
– Разликата е маргинална, но најдобро е да се свртат надоле лажици, вилушки и ножеви заради здравствени и безбедносни причини, истакнува Иредејл.
Имено, таа предупреди дека поставувањето на приборот надолу спречува повреди кои можат да се појават ако се прободете со остар нож или вилушка.

Не ги чистете ги филтрите
Експертите препорачуваат чистење на филтрите најмалку еднаш месечно.
– Тоа е валкана работа и никој не ја сака, но е важна затоа што обезбедува правилно функционирање на машината за перење, предупредува Ешли.

Миете садови што не смеат да бидат во машината за перење
Одредени пластични предмети не смеат да се ставаат во машината за миење садови бидејќи тоа може да ги оштети и предметот и машината за миење садови.

Миете премногу малку или премногу садови
И двете работи не се добри. Кога машината за перење не е доволно полна, таа не го достигнува својот максимален капацитет и не заштедувате пари на сметките за електрична енергија. Кога е преоптоварен, тој не може темелно да ги чисти садовите и да ги отстрани сите траги од храна.

ЕУРО 2020

Македонија