среда, 7. декември 2022. Вести денес: 30
home Живот и стил

Ова мора да го знаете: Како да ги заштитите срцето и крвните садови?

Ова мора да го знаете: Како да ги заштитите срцето и крвните садови?

Кардиоваскуларните болести се најчеста причина за смрт во Македонија. Прашањето е, како можеме да го зачуваме нашето здравје?

За да може срцето да работи правилно, потребно е крвните садови кои го снабдуваат со кислород и други елементи да бидат зачувани и проодни.

Таложењето на наслаги на sидовите на крвните садови и згрутчувањето на крвта се фактори на ризик за сериозни кардиоваскуларни проблеми.

Како се јавува оштетување на крвните садови?

Бројни студии покажаа дека недостаток на витамин Б и фолна киселина доведува до зголемување на хомоцистеин во крвта. Ги оштетува ѕидовите на крвните садови и доведува до воспаление.

Хомоцистеин, исто така, го стимулира таложењето на лош холестерол на оштетениот крвен сад.

Сето ова доведува до затнување на крвните садови, што предизвикува срцев удар или мозочен удар.

Дали внесуваме доволно витамини во исхраната кои се добри за срцето и крвните садови?

Кога зборуваме за скапоцена фолна киселина, иако ја внесуваме преку храна, за да биде корисна за нашето срце, таа мора да се смени во поинаква (активна) форма.

Што е препорака и решение?

Студиите потврдија дека витамини од групата Б и фолна киселина (нејзината активна форма – фолна киселина) помагаат во намалување на нивото на хомоцистеин и спречуваат блокирање на крвните садови.

Исто така е познато дека употребата на ацетилсалицилна киселина влијае на спречување на згрутчување на крвта.

Секој што зема препарати на ацетилсалицилна киселина, треба да знае дека покрај позитивниот ефект на спречување на згрутчување на крвта, има и зголемена екскреција на фолна киселина од организмот.

Затоа, се препорачува секогаш да се додава препарат со активна форма на фолна киселина во Аспиринот.

Исто така, треба да знаете дека 1/3 од луѓето кои земаат аспирин (ацетилсалицилна киселина) не реагираат на неговиот ефект против згрутчување на крвта.

Поради сето горенаведено, се препорачува да се земе препарат кој содржи активна форма на фолна киселина и витамини од групата Б. Овој начин на дополнување на исхраната е безбеден и ефикасен.

Препаратите  што содржат активна форма на фолна киселина и витамини од групата Б можат да помогнат во намалувањето на нивото на хомоцистеин, да се зачува и поддржи добриот ефект на аспирин (доколку се зема истовремено) и со тоа да се зачува здравјето и проодноста на крвните садови.

Пред било каква употреба на лекови консултирајте се со вашиот лекар.

Qatar 2022