сабота, 4. февруари 2023. Вести денес: 55
Во живо

Трибина на ВМРО-ДПМНЕ: Гоце е Македонија

home Живот и стил

Ова мора да го знаете: Ако пиете од овие лекови, заборавете на кафе!

Ова мора да го знаете: Ако пиете од овие лекови, заборавете на кафе!

Новата студија спроведена од меѓународна група истражувачи предводена од италијанскиот истражувач Луиџи Бареа покажа дека треба да се избегнува консумација на кафе со лекови.

Студија покажа дека кафето значително влијае на апсорпцијата, распределбата, метаболизмот и излачувањето на многу лекови.

Интернистката Пурви Парек за порталот „Eat This“ изјави дека може да настанат други компликации по земање лекови со кафе.

-Кафето може да го зајакне ефектот или да влијае на апсорпцијата на лековите, вели Парек.

Таа посочува дека консумирањето кафе со лекови може да ја попречи вашата цел да постигнете целосен ефект од лековите што ги земате.

1. Лекови за тироидната жлезда

Лековите за тироидната жлезда мора да се земаат на празен стомак и ништо не треба да се зема после нив барем во наредниот половина час. Така телото може да го апсорбира тој лек.

2. Лекови за остеопороза

Ако консумирате кафе со лекови за остеопороза, Парек вели дека ја намалувате целосната ефикасност на лекот.

3. Лекови за рефлукс на киселина

Лековите за рефлукс на киселина најдобро функционираат кога се земаат наутро, на празен стомак, рече Парех.

Исто така, важно е да се има предвид дека бидејќи кафето содржи киселина, може да ја влоши состојбата за која го земате лекот.

4. Лекови за отекување на нозете

„Кофеинот генерално го исклучува хормонот кој е одговорен за задржување на водата, кафето е диуретик“, истакнува Парек. Ова значи дека кофеинот во кафето може да го зголеми диуретичниот ефект на лековите, како оние што се користат за отечени стапала.

5. Лекови за срцеви заболувања

Со оглед на диуретичниот ефект на кафето, пациентите кои користат лекови за срцеви заболувања треба да размислат за консумирање кафе без кофеин.

6. Лекови за висок крвен притисок

Кога се комбинираат со кафе, лековите за висок крвен притисок може да предизвикаат посилен диуретичен ефект.

7. Лекови за нарушување на дефицитот на вниманието

Ако земате лекови за нарушување на вниманието, Парек вели дека кофеинот во кафето може да го намали ефектот на лекот.

8. Лекови за настинка

Некои лекови за настинка се стимулативни, вели Парек. Ако се надевате дека ќе заспиете подоцна во текот на денот, имајте на ум дека консумирањето кафе со лекови за настинка ја намалува шансата да успеете да заспиете.