недела, 24. октомври 2021. Вести денес: 0
home Живот и стил

Откријте колку часови за спиење ви се потребни според вашата возраст

Откријте колку часови за спиење ви се потребни според вашата возраст

Колку сон ни е навистина потребен? Ова прашање ги прогонувало експертите со години, но изгледа дека конечно можеме да го откриеме одговорот.

Потребното време за спиење зависи од вашата возраст:

  • Новороденчиња (0-3 месеци): 14-17 часа на ден
  • Бебиња (4-11 месеци): 12-15 часа на ден
  • Деца (1-2 години): 11-14 часа на ден
  • Претшколска возраст (3-5 години): 10-13 часа на ден
  • Школска возраст (6-13 години): 9-11 часа на ден
  • Адолесценти (14-17 години): 8-10 часа на ден
  • Млади возрасни (18 – 25 години): 7-9 часа на ден
  • Возрасни (26-64 години): 7-9 часа на ден
  • Постари возрасни (65+ години): 7-8 часа на ден

За најголемата група, возрасните, препорачаното времетраење на сонот останува непроменето, што има логика со оглед на тоа што 7-те часа се доволни за поголем дел од луѓето на оваа возраст.

Добриот сон не секогаш е толку лесно да се постигне, но обидувајте се да наоѓате време за спиење бидејќи тоа може да биде клучно за вашето здравје.

Локални избори 2021