четврток, 5. август 2021. Вести денес: 39
Вонредна вест

ОГНОТ ЈА ЗЕМА ПРВАТА ЖРТВА – изгоре жена во Старо Нагоричане

home Живот и стил

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ: Празникот Благовештение е еден од најголемите празници на Христовата Црква

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ: Празникот Благовештение е еден од најголемите празници на Христовата Црква

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 25 март.

Денеска е Благовештение.

Празникот Благовештение е еден од најголемите празници на Христовата Црква. Тоа е момент кога се слави веста за повторното воспоставување на единството на Бога и човекот. Момент кога пред нас повторно се отвораат еднаш затворените врати на вечниот и блажен живот. Празникот е конкретно поврзан со оној настан кога архангелот Гаврил и ја соопшти веста на девојката Марија дека ќе зачне со силата на Светиот Дух и ќе го роди Христос, исцелителот и спасителот на човештвото, кој повторно ќе ја отвори можноста за вечен живот во постојана заедница со Бога, можност што човекот ја изгуби кога наместо Бога го одбра гревот и наместо животот – смртта.

Според католичкиот календар денеска е Св. Иван Крстител де ла Сале.

Бил роден во 1651 година во Ремс, Франција. Својот животен век го проживеал за време на кралот Луј Четиринаесетти. Во Франција во тоа време се создавал пролетеријатот на граѓанскиот сталеж кој живеел сиромашно, додека благородниците живееле во големо богатство. Благородничкиот син, Иван де ла Сале им се посветил на децата на пролетерите, за да им даде основни знаења и да ги воведе во верата. Свети Иван го основал редот на Училишните браќа кој се грижел за воспитувањето на младите луѓе. Умрел во 1719 година.

Коронавирус