понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 161
home Живот и стил

Од инфекции предизвикани од гризнување годишно умираат 55.000 лица

Од инфекции предизвикани од гризнување годишно умираат 55.000 лица

Секоја година милиони луѓе претрпуваат гризнување од куче, според податоците на Светската здравствена организација. Се проценува дека 55.000 луѓе годишно умираат од инфекции кои може да се спречат.

Експертите предупредуваат дека при гризнувањето од кое било животно, најдобро е раната да ја прегледа доктор дури и во случај кога мислите дека се работи само за гребнатина.

При гризнувањето важно е да се провери статусот на вакцина против тетанус, бидејќи во спротивно може да се развие тешка инфекција која бара интензивно лекување. Докторите проценуваат дали е потребна вакцинација против беснило.

Стручните лица предупредуваат дека не треба да се потценуваат гризнатините кои изгледаат како површински повреди. Тешко може да се процени оштетувањето на ткивото без медицинско знаење.

 

Коронавирус