среда, 26. јануари 2022. Вести денес: 37
АКТУЕЛНО

Активни над 20.800 случаи на коронавирус

home Живот и стил

Очекувате бебе? Што мислите за овие имиња што во превод значат чудо?

Очекувате бебе? Што мислите за овие имиња што во превод значат чудо?

Секој нов живот на некој начин е чудо, а некои родители тоа го слават така што му даваат на своето дете име што значи „чудо“. Доколку и вие имате ваква желба, погледнете ги следниве прекрасни имиња за момчиња и девојчиња кои иако не се толку чести кај нас, сепак лесно можат да се прилагодат и за нашите краишта.

 1. Арон
  Ова е прекрасно име за момчиња што потекнува од Библијата. Арон бил постариот брат на Мојсеј и чувар на Божјите заповеди. Неговото име во превод значело чудесен.
 2. Ива
  Ива е едно од најчестите имиња во Македонија, но и едно од најпопуларните пократки женски имиња. Во превод тоа значи дека Бог е милослив или дар од Бог, што може да се протолкува и како чудо.
 3. Доротеа
  Ова женско име има грчко потекло и исто значење како Теодора, односно божји дар. И двете имиња во основа настанале од истите зборови – теос, што во превод значи Бог и дорон, што значи дар. Останатите облици на ова име се Дора, Дорја и Доротеја.
 4. Матеј
  Матеј е класично име што ни во Македонија не ја губи својата популарност. Значењето на ова име е од грчко потекло и настанало од грчкиот збор матиас што истп така значи божји дар. Останатите облици на ова име се Мате, Матко, Матеја, Матео, Матија и Матеа.
 5. Мира
  Постојат многу различни начини да се толкува ова име, но се верува дека тоа најверојатно настанало од зборот мир. Познато е и мислењето дека Мира е верзија од Мирела. Според латинските толкувања, Мира значи прекрасна. Во англискиот јазик тоа може да биде и кратенка од зборот миракл што во превод значи чудо.
 6. Микел(а)
  Ова е една поуникатна верзија на името Михаел. Машката верзија е Микел, а женската Микела.
 7. Милагро(с)
  Името кое на многумина ќе им звучи познато од шпанските ТВ серии е многу популарно за таа област. Милагро е машката верзија, а Милагрос е женската, а во превод и двете значат чудо.
 8. Амари
  Силно, а сепак женствено име што не е лесно да се заборави. Може да се изговори на два начина, зависно од тоа дали акцентот е на почетната буква или на последната. И во двете верзии звучи прекрасно. Запчењето на името е чудо божјо.
 9. Лорето
  Ова италијанско име значи благослов или чудо и се користи уште од 16-от век.
 10. Каришма
  Ова чудесно име потсетува на зборот каризма, а ни доаѓа од женското индиско име што во превод исто така значи чудо.

извор:кафепеуза.мк

 

Коронавирус