среда, 8. февруари 2023. Вести денес: 130
АКТУЕЛНО

Огромен број човечки жртви во земјотресот, Турција поместена за три метри

home Живот и стил

Никако не смеете да се сончате ако пиете антибиотици, а еве и зошто

Никако не смеете да се сончате ако пиете антибиотици, а еве и зошто

Прекумерното изложување на сончева светлина може да доведе до брчки и други оштетувања на кожата, дури и рак.

Сепак, она што многумина можеби не го знаат е дека земањето одредени лекови може да ги зголеми ефектите на сонцето. Така, некои антибиотици можат да ги направат луѓето почувствителни на сонце, особено оние со посветла кожа и очи.

Некои лекови содржат соединенија кои, активирани со UVA зрачење, можат да ги оштетат клеточните мембрани и, во некои случаи, ДНК. Последиците може да бидат сериозни изгореници од сонце на изложени делови од телото.

Во ретки случаи, лековите исто така можат да предизвикаат алергиска реакција на изложување на сонце, предизвикувајќи осип што може да го покрие целото тело.

Што е фотосензитивност?

Некои антибиотици во комбинација со изложување на сонце може да доведат до фотосензитивност, односно чувствителност на ултравиолетовите зраци.

Долготрајната изложеност на сонце може да го зголеми ризикот од изгореници од сонце. Постојат два вида фотосензитивност: фототоксична и фотоалергиска реакција.

Фотоотоксични реакции се јавуваат кога нова хемикалија во нашето тело комуницира со УВ зраци. Резултатот е осип на кожата што изгледа како сериозно изгореници од сонце, кои обично се развиваат во рок од 24 часа по изложувањето на сонце.

Фотоалергиските реакции се јавуваат и како несакан ефект на некои лекови, но тие можат да се појават и поради хемикалии кои се наоѓаат во козметиката и кремите за сончање. Со овој тип на реакција, обично се потребни неколку дена за да се развие осип по изложување на сончева светлина.

Симптоми на фотосензитивност

Симптомите се движат од благи до тешки. Најчестиот симптом е осип или изгореници од сонце. Осипот може или не може да предизвика чешање. Во некои случаи, изгореници од сонце може да бидат толку силни што се појавуваат плускавци. Количината на изложеност на сонце потребна за реакцијата варира во голема мера.

Кај некои луѓе, многу малку изложување на сонце може да предизвика осип или изгореници, додека во некои реакции ќе се појави по продолжено изложување. Најдобар начин да ги спречите симптомите на фотосензитивност е да го ограничите времето поминато на сонце.

Луѓето чувствителни на светло секогаш треба да користат крема за сончање кога се на отворено. Покривањето и заштитата на кожата, исто така, може да спречи проблеми. Носете капи, очила за сонце и кошули со долги ракави изработени од природни материјали. Овие едноставни совети можат да помогнат да се заштити вашата кожа.

Ако имате здравствени проблеми во летните месеци што може да се решат со употреба на антибиотици, проверете кај вашиот лекар за да видите дали можете да останете на сонце. Во продолжение, детално прочитајте ги упатствата што доаѓаат со лекот, во кои јасно ќе се наведе дали е важно да се избегне изложување на сонце колку што е можно додека го земате овој лек за да избегнете потенцијални реакции. Најбезбедно е, ако веќе имате таква терапија во летните месеци, да го прескокнете сончањето и да бидете внимателни неколку дена по земањето на терапијата.