сабота, 21. мај 2022. Вести денес: 81
home Живот и стил

Никако не се сончајте ако ги земате овие лекови или користите вакви препарати

Никако не се сончајте ако ги земате овие лекови или користите вакви препарати

За жал поединечни медикаменти и уживањето во сончањето не одат заедно. Некои од лековите и помошните средства можат да предизвикаат тешки алергиски реакции по кожата, но и на самиот организам.

На пример доколку користите поедини антибиотици, анти-бејби пилули или сте на терапија на коритиостероиди, а сте планирале летување, консултирајте се со својот лекар.

Парфеми, дезодоранси, пилинзи и други козметички препарати во комбинација со сончевите зраци, можат да предизвикаат бурна реакција на кожата, како што е осипи, облици на ситни меурчиња, пликови, лупење на кожата и силно чешање.

Коронавирус