среда, 22. јуни 2022. Вести денес: 141
АКТУЕЛНО

Падна владата во Бугарија, Кирил Петков повеќе не е премиер

home Живот и стил

НИ ДОАЃА СПАСОВДЕН 40 ДЕНА ПО ВЕЛИГДЕН – ова никако не смеете да го правите, особено една работа ако ја направите ќе зажалите цела година

НИ ДОАЃА СПАСОВДЕН 40 ДЕНА ПО ВЕЛИГДЕН – ова никако не смеете да го правите, особено една работа ако ја направите ќе зажалите цела година

Верниците следниот четврток на 2 јуни го прославуваат Спасовден, празник кој се одбележува 40 дена по Велигден, а десет дена пред Духови и секогаш е во четврток.

За овој празник се врзани многу верувања и суеверија, кои во некои краишта се уште се почитуваат. За Спасовден се колеле јагниња, а старите верувале дека од Нова година до Спасовден не треба да се пие млеко. Се верувало дека на Спасовден мажите не треба да се бричат, жените да се мијат, а децата да се бањаат.

На Спасовден никако не треба да се спие преку ден, за да не се дреме цела година.

На тој ден богатите после одењето од црква повикувале гости на ручек, а помалку богатите го продолжувале дружењето пред црква, каде народот се собирал и веселел.

Коронавирус