среда, 26. јануари 2022. Вести денес: 0
АКТУЕЛНО

Црн рекорд: 2341 новозаразени, нови 26 починати од коронавирус

home Живот и стил

Не се залетувајте по евтин накит- може сериозно да ви го загрози здравјето

Не се залетувајте по евтин накит- може сериозно да ви го загрози здравјето

Кадмиум е метал кој се користи за изработка на накит, а најмногу се содржи во евтиниот, кој сериозно може да го загрози здравјето.

Станува збор за многу евтин материјал, кој токму поради овој факт, многу често се користи.

Меѓутоа, голтање или вдишување на кадмиум може да доведе до оштетување на бубрезите и до остеопороза.

Значи, евтините варијанти содржат никел, кој предизвикува алергиски реакции, како и олово или кадмиум.

Коронавирус