четврток, 13. мај 2021. Вести денес: 123
home Живот и стил

Не им давајте на децата да ја играат: Поради оваа игра 12- годишното момче се фрли од зграда

Не им давајте на децата да ја играат: Поради оваа игра 12- годишното момче се фрли од зграда

Видео играта „Фортнајт“, предизвикува најтежок облик на зависност, а одвикнувањето е како од хероин, предупредуваат психолозите.

Најпопуларната игра меѓу децата во светот „Фортнајт бетл ројал“, предизвикува најтежок облик на зависност, како хероин, а одвикнувањето е долготрајно, болно и мачно, предупредуваат психолозите од цел свет.

Поради оваа игра, најверојатно, се уби и 12- годишниот Василиј Р. од Нов Белград, кој во прошталното писмо навел дека е лут бидејќи мајка му му забранила да игра Фортнајт, па скокнал во прегратка на смртта од седмиот спарт на зградата во која живеел.

Ова се знаци на предупредување на зависноста:

-Губење на сонот и апетитот

-Зголемен стрес

-Осамување и прекинување контакт со семејството и пријателите

-Агресија ако им забраните играње на игри, што потсетува на апситинецијална криза.

Коронавирус