среда, 21. април 2021. Вести денес: 102
home Живот и стил

Не ги успивајте преку ден децата поголеми од 2 години, експертите ги објаснуваат причините

Не ги успивајте преку ден децата поголеми од 2 години, експертите ги објаснуваат причините

Според Националната фондација за спиење, децата постари од две години треба да спијат од 10 до 13 часа во текот на денот.

Но едно истражување открива дека децата кои после втората година од животот продолжуваат со спиењето во текот на денот, подоцна имаат проблеми со квалитетот на сонот.

Исто така, спиењето во текот на денот може да биде знак дека детето спие премногу. Родителите мора да сфатат дека дневниот и ноќниот сон не се исти.

Доколку спиете во текот на денот, само го нарушувате спиењето навечер, кое пак е биолошка потреба.

Заклучокот на научниците е дека децата постари од 2 години кои не спијат денски имаат поквалитетен сон, а ова сигурно им е важно на сите родители.

Коронавирус