четврток, 9. февруари 2023. Вести денес: 67
home Живот и стил

Не е ниту еден порок: Исидора Бјелица во текот на животот го посочи главниот предизвикувач на рак

Не е ниту еден порок: Исидора Бјелица во текот на животот го посочи главниот предизвикувач на рак

Ни цигари, ни алкохол, Исидора Бјелица своевремено истакна дека главниот предизвикувач на рак е стресот.

Исидора Бјелица почина на 52-годишна возраст од рак.

Писателката долго време се бореше со злобната болест, која своевремено успеа да ја надмине. И не знаејќи дека ракот ќе се врати, во еден момент, пред неколку години, таа зборуваше во едно интервју за начините на лекување и спречување на рак. Тогаш таа истакна дека верува дека стресот е главниот предизвикувач на оваа болест.

– Ракот е хронично заболување, знам дека борбата допрва претстои за мене, за да не се врати болеста. Моите лекари врескаа кога ги дознавме резултатите. Но, нема магичен лек, секој карцином е различен – рече тогаш Исидора.

– Бев на целосно сурова храна, а ракот напредуваше, а некои се излекуваа на тој начин. Исхрана без јагле хидрати е најдобра терапија. Канцерот не се храни со протеини, месо, туку со шеќер, адитиви, загаден воздух, стрес…

На улица, кога среќавам жени со иста дијагноза, разговарајќи сфаќаме дека скоро никој од нас не пушеше, не пиеше, јадеше здраво, но имаме една заедничка работа. Сите сме доживеале голема тага, стрес во животот. Ако ме прашате што е тоа што го активира ракот, тоа е голема тага, стрес, разочарување, а никој не работи на тоа – рече тогаш Исидора.

Слушнете го целото интервју од 2016 година, каде Бјелица низ насмевка зборува за нејзината борба со ракот и го истакна сресот како предизвикувач на рак: