четврток, 28. јули 2022. Вести денес: 181
home Живот и стил

На изглед се прекрасни, но ова се најсмртоносните растенија во светот

На изглед се прекрасни, но ова се најсмртоносните растенија во светот

Постојат илјадници отровни растенија во светот, вклучително и оние кои се многу опасни за луѓето. Меѓу нив има дури и такви што често ги чуваме во станови или добро познати градинарски растенија.

Бидете сигурни дека одгледувате некои од нив во вашиот дом.

Кукута (Кониум)

Светската слава Кукута ја стекна на најсуров можен начин – сè уште се користеше во античка Грција за да се направи отров за егзекуција. Веројатно најпознатата жртва на ова растение беше Сократ, грчки филозоф, кој беше осуден да си го одземе животот пиејќи отров.

Иако растението содржи неколку отровни супстанции, најсилниот и најсмртоносен отров е конинот, кој во доволна доза предизвикува парализа на срцето и белите дробови. Расте главно во Европа и Северна Африка.

Abrus precatorius (Крабино Око)

Ова растение потекнува од Индонезија, каде нејзините светло-црни, црвени и бели бобинки често се користат при правење перкусии и накит. Овие семиња не прават само добар звук. Тие се исто така многу опасни поради токсичната супстанција абрин што ја содржат. Само едно семе од ова растение може да биде фатално за луѓето. Сепак, за среќа, семето „поминува“ само низ човечкото тело, а тоа е фатално само кога се џвака.

Нериум олеандер (Леандер)

Олеандер е едно од најотровните растенија на планетата, а сепак постојат шанси сами да го одгледувате во градината или дома, бидејќи ова е едно од најпопуларните домашни растенија.

Ова растение, кое расте во форма на мала грмушка, може да биде многу убаво – но џвакањето лисја или цветови веќе може да биде фатално, затоа држете го ова растение подалеку од децата и домашните миленици. Всушност, секој дел од растението е отровен. Чистиот олеандер може да ги оштети вашите очи и црева, па дури и да го запре срцето.

 

Коронавирус