сабота, 16. јануари 2021. Вести денес: 89
home Живот и стил

Mорничаво: Ова е оригиналната причина зошто деверушите носат исти фустани

Mорничаво: Ова е оригиналната причина зошто деверушите носат исти фустани

Деверушите кои обично се дел од свадбите на западот, се почесто може да се сретнат и на македонски свадби иако многумина не знаат што тие претставуваат.

Кај старите Римјани деверушите не само што имале исти фустани меѓусебе, туку носеле исти фустани како тој и невестата.

Во времето на старите Римјани, деверушите носеле исти фустани за да ја одбранат невестата од зли духови ако се обидат да ја нападнат.

Деверушите не биле мамец само за зли духови туку и да ја одбранат невестата од поранешни момчиња ако се обидат да ја спречат венчавката.

Улогата на деверушите е да се тргне вниманието од невестата во случај на „непожелен“ гостин, па според старите римски верувања тие се нејзина заштита.

Коронавирус