недела, 19. јануари 2020. Вести денес: 0
home Живот и стил

Мажите кои имаат брада мора да го знаат ова

Мажите кои имаат брада мора да го знаат ова

Во неколку европски болници научинците ги анализирале примероците од кожа и плунка на 18 мажи кои носат брада. Мажите биле на возраст од 18 до 76 години. Паралелно, биле анализиани и плунките на 30 кучиња – од шнауцер и германски овчар.

Анализите покажале дека многу повеќе бактерии има во брадата на мажите во споредба со крзното на кучињата.

Тестирањето покажало дека во брадите кај мажите има поголем процент на микроби, а исто така висок процент е најден кај 23 од 30 кучиња кои биле вклучени во истражувањето.

Дури кај седум мажи биле пронајдени бактерии кои претставуваат закана за здравјето на човекот.  Испитувањата биле спроведени на Одделението за радиологоија на една европска болница која секоја година прави по околу 8.000 магнетни резонанци кај луѓето.

Истражувањето било спроведено со цел не да ги натера мажите да се бричат, туку да ги предупреди болниците дека пациентите оставаат далеку повеќе потенцијално заразни бактерии на разните болнички површини, како и тоа дека стерилизацијата и дезинфекцијата не се доволни да го решат овој проблем.