недела, 4. декември 2022. Вести денес: 70
home Живот и стил

Маја имала тешко заболување: Родителите губеле надеж дека некогаш ќе прооди, но потоа се случило чудо (ВИДЕО)

Маја имала тешко заболување: Родителите губеле надеж дека некогаш ќе прооди, но потоа се случило чудо (ВИДЕО)

Четиригодишната Маја конечно ги направи своите први чекори самостојно, што сите го видоа како право чудо.

На ова девојче и е дијагностицирано церебрална парализа во првата година.

Госпоѓицата Маја, како што нејзиното семејство сака да ја нарекува, научила да оди со помош на шетач, но родителите сакале да и дадат шанса да проба самостојно.

После многу истражувања нејзините родители откриле селективна хирургија на дорзална ризотомија, а на 9 мај ја поминала главната процедура на грбот.

Докторите на семејството му кажале дека Маја може да прооди во период од шест месеци до една година, но девојчето ги претрка.

Само седум недели по операцијата и часови физичка терапија, Маја застана на нозе во нејзината дневна соба и почнала сама да оди.

Коронавирус