четврток, 8. декември 2022. Вести денес: 34
Во живо

„Св. Климент Охридски, стожерот на македонската грамотност“

home Живот и стил

Луѓето со смисла за хумор живеат подолго

Луѓето со смисла за хумор живеат подолго

Група научници од Научно- технолошкиот универзитет од Норвешка докажале дека луѓето со смисла за хумор имаат 20 отсто подолг животен век од останатите.

Истражувачите тоа го објасниле со позитивното дејствување на смеењето врз менталното здравје и друштвениот живот. Заклучок на научниците е дека тоа е верижен процес, па така луѓето кои можат да засмејат други, истовремено успеваат да го продолжат својот живот и на другите.

Поради тоа треба да избираме друштво на оние кои умеат да не засмејат, нагласуваат истражувачите.

Qatar 2022