понеделник, 18. октомври 2021. Вести денес: 5
home Живот и стил

Луѓето кои читаат пред спиење спијат подобро и поздраво се хранат

Луѓето кои читаат пред спиење спијат подобро и поздраво се хранат

Читањето пред заспивање не само што е добро за вас, туку има неверојатни ефекти и на другите. Според неодамнешно истражување за навиките за спиење и рутината на спиење, спроведено на 1.000 луѓе, без разлика дали читаат пред спиење, резултатите биле неверојатни.

Без разлика дали читаат книга три пати месечно или секоја вечер, сите испитаници изјавиле дека читањето ги опушта, го намалува стресот, го поттикнува заспивањето, го фокусира умот и го подобрува квалитетот на сонот.

Скоро три четвртини од оние кои редовно читаат во кревет веруваат дека им е потешко да заспијат без книга, а скоро сите, 96 проценти, им препорачуваат на другите да читаат пред спиење.

Само за споредба со 64 проценти од оние кои не читаат пред спиење, 76 проценти од читателите изјавиле дека се задоволни со квалитетот на сон. И не само тоа, во текот на неделата во спалните соби имаат дополнителни час и 37 минути драгоцен сон во однос на оние кои не читаат. Оваа ноќна навика влијае и на други важни аспекти како професионалниот и финансискиот успех, физичкото здравје и оптимизмот, пренесува MSN.

Изгледа дека луѓето кои читаат во кревет општо донесуваат поздрави одлуки. Резултатите покажале дека освен што просечно заработуваат повеќе од оние кои не читаат, 12 проценти од нив се склони поздраво да се исхрануваат. Прашани дали веруваат дека даваат сè од себе во секојдневниот живот, 79 проценти од оние кои читаат се сложиле, во споредба со 59 проценти од оние кои не читаат.

Локални избори 2021