среда, 5. октомври 2022. Вести денес: 100
home Живот и стил

Лошите односи во врската можат сериозно да ви го нарушат здравјето!

Лошите односи во врската можат сериозно да ви го нарушат здравјето!

Ние не зборуваме само за ментално здравје, туку и за вашето тело, замор, бидејќи несреќната средина ве прави послаби и потешко е да се опоравите од болест. Несреќен брак ви ги краде годините од животот, ги зема лесно една по една.

Стрес и тажна врска

Несреќен брак со себе носи стрес, кој трае и трае. И, знаеме дека тој е главниот предизвикувач за многу болести. Се појавува хроничен стрес, вашето тело ослабува, имунитетот се намалува. Докажано е дека раните, изгорениците и посекотините кај луѓето кои живеат во среќен брак заздравуваат побрзо отколку кај оние кои имаат брачни проблеми. Научниците веруваат дека тоа се должи на „заштитниот хормон“, како што уште го нарекуваат и „љубовниот хормон“, окситоцин. Се верува дека тој создава чувство на романтична поврзаност (нема да кажеме љубов), па затоа е и одговорен за болката што се јавува кога таа љубов ќе умре.

Што да се прави? Иако знаеме дека ситуацијата не е наједноставна и нема едноставен одговор, но веќе сте свесни дека постојат само две решенија – упорно работете на закрепнување на врската или напуштање.

Секако, веќе не сте само вие. Треба да размислите и за деца, финансии, ментален шок како резултат на нов почеток, навика што не умира лесно …

Затоа, првото нешто што треба да направите е да „дадете сè од себе“ за да ги поставите работите на цврста основа. Вие сте возрасни, повеќе не сте деца – барајте решение заедно. Може да биде советник за брак, одење во возбудлив месец на патување, промена на животната средина, потсетување на убави работи од минатото. Дури и децата можат да ви помогнат да ги надминете овие работи. Обично на луѓето им помага заедничка борба за важна работа, работа на проект, реновирање куќа, влегување во нова работа.

Коронавирус