среда, 12. август 2020. Вести денес: 107
home Живот и стил

Коронавирусот тешко ќе преживее во организам кој ги има овие витамини: Што мора да пиете?

Коронавирусот тешко ќе преживее во организам кој ги има овие витамини: Што мора да пиете?
Food containing vitamin C. Healthy eating. Top view

Руските лекари советуваат дека за време на сезоната на коронавирусот, овие витамини мора да се земаат.

Лекарите ширум светот, вклучително и руските лекари, дојдоа до заклучок дека телото може успешно да се справи со вирусот ако ги има овие витамини.

Затоа, за да го зајакнете телото, пијте ги овие витамини:

Витамин Ц – двапати на ден.

Во тешки случаи (во болнички третман), витамин Ц се дава интервентно.

Витамин Д3 – секој ден.

Без доволно количество од овој витамин, имунолошкиот систем не може да функционира нормално;

Мелатонин – ноќе околу 0,3 мг до 2 мг.

Докажано е дека пациентите заразени со Ковид-19 добиваат шема за спиење и затоа дефинитивно треба да им се препише мелатонин. Важно е за правилно функционирање на целиот организам. Без добар сон, нема добар одмор.

Цинк – 75 до 100 мг на ден.

Со текот на времето дозата може да се намали на околу 50 мг. Околу 25% од популацијата страда од недостаток на цинк во организмот, што е честа последица на неухранетост или долготрајна употреба на одредени лекови. Цинк е попотребен за оние кои имаат дијабетес.

Магнезиум – во некои случаи се дава интервентно.

Коронавирус