четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 93
home Живот и стил

Колку часа сон ви е потребен според годините (ФОТО)

Колку часа сон ви е потребен според годините (ФОТО)

Познато е дека квалитетниот сон игра улога во оддржување на нашиот организам, оддржување на нормална тежина, заштита од настинка, па и чување на „здравиот разум“.

Хроничниот недостиг на сон веќе од порано е поврзуван со различни здравствени проблеми- од зголемен ризик од рак на дојка до дијабетес, но во најновите истражувања докажано е дека недостатокот на сон влијае на забрзано стареење на мозокот и неговите функции.

На инфографикот во прилог погледнете колку сон е доволен за здрав живот:

Коронавирус