четврток, 22. април 2021. Вести денес: 0
home Живот и стил

Коктел од овие три компоненти спречува потешка форма на коронавирус

Коктел од овие три компоненти спречува потешка форма на коронавирус

Додека не пристигне вакцината – треба да се заштитите од ковид 19. Но, како?

Одговорот лежи во три компоненти: цинк, селен и витамин Д, кои опсежно беа проучувани од руски лекари во соработка со научници од целиот свет.

Еве што велат тие, како и зошто овие три компоненти помагаат во превенцијата, но и во правењето на формата на болеста поблага ако се заразиме.

Многу лекари веруваат дека коктел од три компоненти – цинк, селен и витамин Д, обезбедува добра антивирусна заштита.
Улогата на микроелементите во функционирањето на имунолошкиот систем и заштитата од вируси е голема и решивме да испитаме колку се важни во тежината на текот на 19-тите, вели Андреј Свистунов, доктор на медицински науки, професор, прв проректор на Универзитетот Сеченов.

-Бидејќи имаме база на податоци на неколку стотици пациенти со оваа инфекција кои беа лекувани во нашата клиника, проверивме концентрација на многу елементи во трагови во нивниот крвен серум. Пронајдена е јасна врска – колку е помало нивото на цинк и селен, толку е потежок текот на болеста. И обратно – со нормалната содржина на овие елементи во трагови, почесто имаше благ тек на ковид-19. Улогата на цинк во оваа студија беше очекувана, но ова е првпат да се добијат толку обемни податоци за важната улога на селенот во заштитата од ковид-1, вели д-р Анатолиј Скални, професор и раководител на лабораторијата за молекуларна исхрана на Универзитетот Сеченов и идеолог на оваа студија.

Коронавирус